Activiteiten - Welkom op het Hoogend te Sneek.

Welkom op het Hoogend.
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Activiteiten

Rolling Home.

In het jaar 1993, onder het genot van een pilsje was er voor het eerst sprake van dat er een Shantykoor in Sneek moest komen.
Folkert de Jong diende zich direct aan als toekomstig lid. Harm Rozenberg plaatste een advertentie, en al spoedig melden zich de eerste leden. De start verliep wat moeizaam, bij gebrek aan muzikanten maar toch kon het naamloze koor in 1994 van start gaan. Toen werd ook de naam Rolling Home door de dirigent Dave Tearney uitgezocht.Er wordt elke maandagavond geoefend in ons clubgebouw de"Hofnar" wat het koor samen met de carnavalsvereniging heeft
opgeknapt en nu in beheer heeft.

Momenteel bestaat het koor uit een vijftig tal leden, en 8 muzikanten waaronder 3 accordeonisten, een Fluitiste, drie gitaristen en een koorlid dat bohran speelt en enkele melodieën met kleppers begeleid. Het koor heeft in de afgelopen jaren heel wat optredens verzorgt in binnen en buitenland,waaronder o.a optredens in Belgié, Engeland, Denemarken en Duitsland. In het binnenland zijn er optredens geweest in het Kurhaus in Scheveningen, het Thialfstadion in Heerenveen, de Doelen in Rotterdam en Carré in Amsterdam, alle keren in het voorprogramma van de Dubliners. Ook met andere folkzangers en groepen heeft Rolling Home concerten gegeven waaronder, Garva, Beggars Row en John Wright.

In de afgelopen jaren er 3 CD's van het koor verschenen, met daarop veel bekende nummers.
Eentje is vooral in Friesland bekend geworden, dit nummer kwam uit tijdens Simmer 2000
Het heet Fries om utens, dit nummer wordt nog regelmatig gedraaid op de radio.
Ook op onze laatste CD staan een tweetal Friese nummers.

  Meer over Rolling Home, zie www.rollinghome.nl
top
Schiemannen
 
Een van mijn vele activiteiten is o.a. Schiemannen, ook wel het splitsen en knopen van scheepstouwen genoemd. Vroeger was dit een speciaal beroep, het splitsen van drie en vierstrengs touwwerk, aan boord van oude driemasters en klippers.
De Schieman, zoals de man aan boord van de schepen genoemd werd was en heel belangrijk bemanningslid. Vandaag aan de dag zijn er nog maar weinig mensen die dit oudeambacht nog onder de knie hebben.
Door mijn belangstelling voor splitsen en knopen kreeg ik ook interesse in zeilschepen van vroeger, en dan vooral het touwwerk wat aan boord gebruikt werd had mijn belangstelling. Bij Lankhorst touwfabrieken waar ik heb gewerkt bij de technische dienst, werd in de jaren zestig een cursus gegeven in het splitsen en knopen, in echt touw zoals sisal en manilla. Ook leerden we daar een paar sierknopen.

Door het lezen van boeken over dit onderwerp en door veel te oefenen heb ik mij het maken van verschillende sierknopen eigen gemaakt. Het is al die jaren mijn hobby gebleven en nu ik over meer vrije tijd beschik (65+) is het voor mij mogelijk geworden, om andere mensen die belangstelling voor dit oude handwerk hebben hiervan iets te laten zien of het hen te leren.

In Amsterdam op het Scheepvaartmuseum heb ik o.a. de rolspelers aan boord van de "Amsterdam"de repro van een oude clipper les gegeven in het knoopwerk, ook heb ik daar wel demonstratie, s gegeven, de mooiste momenten in Amsterdam waren voor mij wel tijdens Sail Amsterdam aan boord van deze clipper. Daarnaast mocht ik ook de medewerkers van de Batavia werf te Lelystad een winterseizoen, onderricht geven in het schiemanswerk en ook op de Hiswa in Den Helder heb ik demonstratie, s gegeven. Door het skûtsjesmuseum "de Stripe" in Eernewoude word ik ook geregeld gevraagd om demonstraties te geven in diverse knopen en takelingen, dit museum is de moeite waard om eens te bezoeken. Een rondleiding in het museum voordat u gaat zeilen op een skûtsje maakt uw dag compleet. De schipper vertelt de verhalen en de deelnemers proeven de sfeer van getaande zeilen, vers grenenhout en opgestapeld turf.
Tot slot, als vrijwilliger aan het Fries Scheepvaart Museum, waar ik rondleidingen verzorg, is mij een paar jaar geleden gevraagd om hier een tentoonstelling over touw in te richten en ook op deze tentoonstelling en in de loop van de volgende jaren heb ik hier meermalen een cursus gegeven.

Door verschillende andere activiteiten ben ik niet zo vaak meer in de gelegenheid om een cursus te geven,maar mocht u een vraag hebben over dit mooie vak stuur dan gerust een E-maltje mijn contactpagina.
top

Stadsgids, Wandelingen door Sneek.

Als geboren en getogen Sneker heb ik altijd interesse gehad in mijn geboortestad, als jongen zwierf je al door alle steegjes en straten die onze stad rijk was. Toen ik door het bereiken van de VUT leeftijd over meer vrije tijd beschikte heb ik me aangemeld om stadsgids te worden.
Momenteel zijn er in Sneek een twaalftal stadsgidsen.
De groepen die rondgeleid worden verzamelen zich bij het Fries Scheepvaartmuseum en worden dan meegenomen voor een korte of langere rondleiding door de binnenstad. Normaal duurt een stadswandeling ongeveer anderhalf tot twee uur. Tijdens een stadswandeling vertellen we dan bijzonderheden over de gebouwen, zoals bouwjaar en bouwstijlen en natuurlijk ook de nodige anekdotes over onze stad en zijn inwoners. Deze wandelingen zijn ook te combineren met een bezoek aan het Fries Scheepvaartmuseum, of wat ook erg leuk en interessant is, is een bezoek aan de firma Joustra van de bekende Beerenburger van de wed. Joustra. Hier wordt dan een rondleiding verzorgd door, of de gids of door mensen van dit bedrijf. Tijdens de wandeling wordt er ook een bezoek aan de Waterpoort gebracht, de gidsen zijn in het bezit van een sleutel van de poort, zodat u dan ook een kijkje binnen kunt nemen.
top.

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu