tips - Welkom In Sneek.

Welkom op het Hoogend.
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Tips
Fries Scheepvaartmuseum.

Voor de expositie is een keuze gedaan uit de scheepsmodellen die hij in de afgelopen 40 jaar heeft gemaakt. Ze vertellen niet alleen de verhalen over de schepen, maar ook het bijzondere levensverhaal van de maker ervan. De tentoonstelling is te zien tot en met zondag 7 januari 2018.
Wilem Vos is bekend als de man met de grote baard, die de leiding had bij de bouw van de Batavia in Lelystad. Minder bekend is dat hij, voordat hij aan het grote avontuur in Lelystad begon, een tijd in Friesland heeft gewoond. In 1975 verhuisden Willem en Mada Vos met hun gezin van hun geboortedorp Broek in Waterland naar Sint Jacobiparochie. Het baarde veel opzien dat hij daar in zijn tuin een botter bouwde. Vos maakte er ook schepen in het klein. Dat heeft hij ook voor het Fries Scheepvaart Museum gedaan. In 1982 vervaardigde hij een model van een smakschip en enkele jaren later een groot model van een fluitschip. Deze modellen en vele andere van zijn hand, zijn nu te zien in een tentoonstelling in het museum.
Al vanaf zijn 25ste was Willem Vos gegrepen door de bouw van houten schepen. Hij verdiepte zich in het oude ambacht en droomde ervan dat hij ooit nog eens een grote driemaster uit de 17de eeuw zou gaan bouwen. Hij maakte intensief studie van de boeken van oude scheepsbouwmeester als Nicolaas Witsen en Cornelis van IJk. Tijdens het maken van het scheepsmodel van de fluit had hij hier veel profijt van. Het model van deze driemaster bracht hem weer dichter bij zijn oude droom om ooit ook nog eens een dergelijk schip in het echt te bouwen. Hij zette alles op alles. En het lukte. Met het VOC-schip De Batavia werd zijn droom werkelijkheid. Na de bouw van de Batavia, spatte de droom over een vervolg uiteen. Wanneer het in het groot niet meer lukt, dan maar weer in het klein, moet Willem gedacht hebben. En zo is hij weer aan de slag gegaan met modellen van schepen. De baard is weliswaar wat kleiner geworden, maar wat nooit zal veranderen is zijn geestdrift en gedrevenheid. Wanneer het om de bouw van schepen gaat, raak je met Willem Vos niet snel uitgepraat                                                                                  ===========
Kerstmarkt in de Sint Marinuskerk.

Zaterdag 9 december 2017 Kerstmarkt in de Sint Martinuskerk.
Op zaterdag 9 december is er ook van 11.00-17.00 uur een gezellige Kerstmarkt plaats in en om de St. Martinuskerk aan de Singel te Sneek. U kunt hier bij diverse Sneker bedrijven alvast leuke kerstspulletjes kopen en meteen de historische kerk uit 1872, ontworpen door architect Pierre Cuypers, bezichtigen.
=============

Vanaf het weekend van 9 en 10 december.
Is het Kerst in Sneek! Heel Sneek is deze maand omgetoverd tot een prachtig verlicht winters tafereel, want in heel Sneek hangt prachtige kerstverlichting en staan grote Kerstbomen. Met extra koopavonden, extra koopzondagen en diverse warme winterse activiteiten is Sneek in de decembermaand zeker een (shop)bezoek waard!

Zaterdag 9 december & zondag 10 december 2017
In het weekend van 9 en 10 december zal Sneek staan helemaal in het teken staan van Kerst. Kerst is de tijd van bezinning maar ook vooral gezelligheid, lekker eten met vrienden en familie, leuke dingen doen en natuurlijk kerst shoppen. Vanaf dit weekend kun je daarvoor terecht in Sneek!
==============
KERSTMARKT en KERST-SAMENZANG
9 December Sint Martinuskerk Singel Sneek
Zaterdag 9 december vindt er van 11.00-17.00 uur een gezellige kerstmarkt plaats in en om de St. Martinuskerk aan de Singel te Sneek.
Een uniek gebeuren daar ook diverse Sneeker bedrijven hun handel presenteren en u in een ongedwongen omgeving leuke artikelen kunt kopen en natuurlijk tegelijkertijd deze prachtige kerk (uit 1872 architect Pierre Cuypers) kunt bekijken. De toegang is gratis. En natuurlijk is de kerstman ook aanwezig!
Om 20.00 uur vindt er in dezelfde St. Martinuskerk een samenzang plaats onder de titel “Heel Sneek e.o. zingt……kerstliederen”. De toegang is GRATIS (kaars met zangboekje kosten 1 euro) en een ieder kan genieten van een prachtig kerstverhaal van pastoor Peter van der Weide, een actueel kerstverhaal van de Sneker stadsdichter Henk van der Veer, 4 Sneker koren nl. de Poinsettia’s, Muziektheater Tinto!, de Christmas Voices, een kwartet bestaande uit o.a. Pastoor van der Weide en natuurlijk de eigen gezongen samenzang van alle aanwezigen onder leiding van dirigent Bob Pruiksma en organist Henk de Haan.
Na afloop van de samenzang kunt u onder het genot van een (gratis) glaasje glühwein met een oliebol nog even napraten.
Kortom een feestelijk kerstgebeuren dat voor iedereen toegankelijk is om alvast in kerststemming te komen.
KOM OP TIJD want VOL=VOL!!! De deuren gaan om 19.30 uur open!
Deel van de opbrengst is bestemd voor het onderhoud aan de kerk mn. aan de vieringtoren.
De locatieraad==============

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu