Welkom op het Hoogend

Welkom op het Hoogend
Ga naar de inhoud
Uit het verleden van de stad Sneek.
Eind 2010 begin 2011 ben ik een weblog begonnen met tussenpozen korte stukjes over verschillende hoekjes van onze stad Sneek te schrijven. Het is mijn bedoeling om nu op de vernieuwde site hier mee door te gaan. Verschillende artikeltjes ga ik herschrijven want in de afgelopen jaren is er hier en daar toch wel weer het een en ander veranderd. Daarnaast wil ik deze pagina aanvullen met nieuwe artikeltjes. Verwacht niet dat hier elke dag een nieuw stukje verschijnt, maar ik denk wel regelmatig iets te plaatsen, dit vermeld ik dan op Face book. Mocht er mij iets leuks toegestuurd of verteld worden, dan zal ik dit zeker, met toestemming en bronvermelding natuurlijk plaatsen.
Vr. Groet Harm.
Verhaaltje.
Hierbij het tweede en derde stukje wat ik in 2011 geschreven heb, compleet met wat oude foto’s. De komende tijd meer over Sneek, maar wel moet ik de komende tijd wat foto’s maken van de situatie zo het nu is.

Maandag 02-01-2012 17:43
Westersingel.
Vandaag heb ik weer eens een foto van de Westersingel gemaakt. In mijn verzameling vond ik nog een oude foto uit de periode toen de Frittemahoven nog bestonden, dit was een bekende Sneeker volksbuurt. Op de oude foto is nog een pandje te zien, dit was vroeger een winkeltje, ik meende van de fam. Heemstra en hier kon je in de zomer o.a. wormen kopen als je wilde gaan vissen en zelf geen zin had om de schop ter hand te nemen. De volksbuurt Frittemahoven is al jaren geleden afgebroken en op die plaats zijn later de appartementen gebouwd aan o.a. de Willemstraat en de Julianastraat. Op de oude foto zie je nog de uitbreiding van het St. Antonius ziekenhuis.


Gister kreeg ik gelijk al een reactie, en die plaats ik bij deze,
In het huis met hekje ervoor en het bord wormen te koop ben ik geboren. wij hebben tot het gesloopt werd daar altijd gewoond, was geen winkel .in het huis met het schuurtje woonde mijn broer het winkeltje van Heemstra (vliegend vestje ) was links af de frittemahove buurt in en na een 25 meter was het winkeltje aan de rechterkant.naast ons woonde fam de boer die hebben een tijdje in antiek gehandeld gr Anne Ferwerda
en nog een foto van Wim Sminia van de Frittemahoven buurt met de volgende tekst
In het huis naast het gymnastiek lokaal hadden mijn grootouders een winkeltje!
Anne en Wim, bedankt.


Maandag 24-10-2011 13:20
Het tramstation.

Als je over de Parkstraat wandelt en je steekt de overweg over dan kom je op de Bolswarderweg. Aan de rechterkant zie je dan het Wilhelminapark met bij de bushalte een mooi stukje groen, grenzend aan het park. Vroeger was hier het tramstation, de tram komend vanaf Joure stopte hier, maar ook de tram die van de richting Bolsward kwam. Later toen deze tram was opgeheven was er nog een poosje een metaalbedrijf in gevestigd, ook is er nog een poosje een kringloopwinkel geweest. Naderhand zijn alle loodsen afgebroken en is het aan het park toegevoegd. Toen ik hier vanmorgen langs wandelde heb ik een paar foto’s gemaakt en thuis gekomen deze mooie oude plaatjes erbij gezocht.
Donderdag 20-01-2011 20:01
Het Hoogend.
Deze keer blijf ik met de oude foto’s wat dichter bij huis en wel op het Hoogend en ook nog foto’s waar het huis op staat waar wij zelf in wonen. Ons huis is gebouwd ongeveer in 1620-1640 precies is dit niet bekend. Wel is bekend dat het gebouwd is voor een burgemeester met de naam Minnema. Later werd dit huis verkocht aan de familie Haga van Buwalda. De heer Buwalda had een bedrijf in matrassen, hij liet later het mooie hoge huis bouwen, Hoogend 17a. Op zolder werden de matrassen gemaakt, dan kreeg je het woongedeelte en in de kelder was de strijkerij voor de stoffen die werden gebruikt bij het maken van de matrassen. Je moet je natuurlijk geen modern matras voorstellen, gevuld met polyether, nee dit waren matrassen gevuld met zeewier en de duurdere soorten gevuld met veren. Later is de woning hoek Grootzand/Hoogend winkel geworden. Veel oud Snekers weten nog wel dat er de melkwinkel was van Cazemier en weer later was mevr. Woddema de eigenaresse, zij verkocht o.a. rookgerei en snoep. Ook had ze twee hondjes waar verschillende mensen bang voor waren, want deze dieren blaften heel vaak en veel. Ook wordt dit pand nog genoemd in het boek ”Het wrede paradijs”, geschreven door Hielke Speerstra en wel in het tweede hoofdstuk.                 


 
Terug naar de inhoud